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Although the GST charged on such supplies can be

claimed as input tax credit (ITC), companies which are

exempt from GST will not be able to claim credit.

18% GST on salary paid for services by a firm to
its branch offices in other states, rules AAR

NEW DELHI: Salary for services like
accounting, IT, human resource,

provided by the head office of a company to its branch
offices in other states will attract 18 per cent GST. 

  
According to an order passed by the Karnataka bench
of the Authority for Advance Ruling (AAR), the
activities between two offices is treated as supplies
under the GST law. 

  
It said the valuation of supply will include all costs,
including the employee cost provided by one distinct
entity to the other distinct entities. 

  
"The activities performed by the employees at the

corporate office in the course of or in relation to employment such as accounting, other
administrative and IT system maintenance for the units located in the other states as well i.e.
distinct persons as per Section 25(4) of the Central Goods and Services Tax Act, 2017 (CGST Act)
shall be treated as supply as per Entry 2 of Schedule I of the CGST Act," the AAR said. 

  
Experts said the ruling will mean that companies, which have offices in multiple states, will have to
raise Goods and Services Tax (GST) invoice for functions performed by employees in head office
that has helped branches in other states. 

  
Although the GST charged on such supplies can be claimed as input tax credit (ITC), companies
which are exempt from GST will not be able to claim credit. 

  
Also this will increase compliance burden for companies as they have to raise invoice for all such
inter-state services made. 

  
AMRG & Associates Partner Rajat Mohan said this GST charged would be available as tax credit,
except for sectors which are exempt from GST like education, hospitals, alcohol and petroleum. 

  
"This cross charge on account of supply of services is expected to be taxed at rate of 18 per cent,
sending shockwaves across conglomerates in India," Mohan said. 

  
Abhishek Jain, Tax Partner, EY says: "This Ruling opens a Pandora box especially for those
businesses who are into exempt or non GST supplies; as these companies with this Advance
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Ruling may need to charge GST on notional head office employee costs as well with credit of such
GST not being available to the recipient branch/ Company". 


