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10 Most Frequently Asked Questions on E-Invoicing 
 

E-Invoicing had already been mandatory for persons having turnover of more 

than Rs. 500 crores. Now, it has also become necessary for those registered 

persons under GST who have a turnover of more than Rs. 100 crores effective 

from 1st January 2021. We have put together a list of most commonly asked 

questions on e-invoicing below: 

 

Q1. Does E-Invoicing mean generation of invoices on the Government’s portal? 

Ans. Registered persons will continue to create their GST invoices on their own 

Accounting/Billing/ERP Systems. They will only be reported to the ‘Invoice 

Registration Portal’ and thereafter IRP returns the e-invoice with a unique 

‘Invoice Reference Number (IRN)’. A GST Invoice is valid only with this IRN 

 

Q2. What businesses need to do to be e-invoice ready? 

Ans. Businesses need to themselves / through professionals interact with the 

software service providers who can enable such option in their 

Accounting/Billing/ERP Systems. They need to communicate the requirements 

to these software providers and adequately test the results provided by them 

before implementation. 

 

Q3. Which documents are covered under e-invoicing? 

Ans. Following documents are covered within e-invoicing: 

i. Invoices  

ii. Credit Notes  

iii. Debit Notes,  

when issued by notified class of taxpayers (to registered persons (B2B) or for 

the purpose of Exports) are currently covered under e-invoice. 
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Q4. What supplies are covered and not covered under e-invoicing? 

Ans. Supplies to registered persons (B2B), Supplies to SEZs (with/without 

payment), Exports (with/without payment), Deemed Exports, by notified class 

of taxpayers are currently covered under e-invoicing. However, reporting B2C 

invoices by notified persons is not applicable/allowed currently. 

 

Q5. Can I amend details of a reported invoice for which IRN has already been 

generated?  

Ans. Amendments are not possible on IRP. Any changes in the invoice details 

reported to IRP can be carried out on GST portal (while filing GSTR-1). In case 

GSTR-1 has already been filed, then using the mechanism of amendment as 

provided under GST.  

However, these changes will be flagged to proper officer for information. 

 

Q6. Can an IRN/invoice reported to IRP be cancelled?  

Ans. Yes. The cancellation request can be triggered through ‘Cancel API’ within 

24 hours from the time of reporting invoice to IRP.  

However, if the connected e-way bill is active or verified by officer during transit, 

cancellation of IRN will not be permitted.  

In case of cancellation of IRN, GSTR-1 also will be updated with such ‘cancelled’ 

status. 

 

Q7. Can I partially cancel a reported invoice?  

Ans. No. It has to be cancelled completely. No partial cancellation of reported e-

invoice is allowed. Cancellation of invoices is governed by Accounting Standards 

and other applicable rules/regulations. 
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Q8. What is dynamic QR Code? Is it mandatorily required in all invoices? 

Ans. Where the invoice being generated are for B2C supplies (i.e. supplies to 

unregistered persons), then QR code is mandatorily required where the 

turnover of the supplier is more than Rs. 500 crores. It is mandatorily required 

to be generated from 1st December 2020. However, the government has waived 

the penalty upto 31st March 2021 even if the requirement of generation of 

dynamic QR code is not complied with.  

 

Q9. Is there any time window within which an invoice is to be reported to the 

Invoice Registration portal? 

Ans. Currently there is no validation that has been enabled on the portal. 

 

Q10. What is the penalty if e-invoice is not generated? 

Ans. As per Rule 47(4) of the CGST Rules 2017 where the e-invoice has not been 

generated, it will not be treated as a valid invoice. If the supplies are made 

without an invoice, a penalty equivalent to 100% of the tax payable may be 

applicable under Section 122 of the CGST Act 2017. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
This publication contains information for general guidance only. It is not intended to address 
the circumstances of any particular individual or entity. Although the best of endeavour has 
been made to provide the provisions in a simpler and accurate form, there is no substitute to 
detailed research with regard to the specific situation of a particular individual or entity. S. 
Khaitan & Associates or any of its officials do not accept any responsibility for loss incurred by 
any person for acting or refraining to act as a result of any matter in this publication 
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